Sunday, March 22, 2009

serangan batuk...

Bismillahir rahmaanir rahiim


Hari ni masuk hari ke empat Hanin diserang virus batuk dan selsema. virus demam hanya menyinggah lalu sahaja pada malam khamis, tumpANG lalu pun boleh tahan kuat panas dia kasi kat Hanin. smpai muntah lemayan dibuatnya Hanin. si VI.cough dan si VI.flu masih menumpang. Bangun subuh, mama dah terdetik dalam hati, "tak pergi kelas ni macam ni". walaupun masih ada lagi rasa-rasa nak pergi kelas. terus tgn mncapai henset sms pada ummi Uwais bg tahu tak hantar Hanin. rupanya adik beradik ketiga-tiga spesis VI td pun menyerang Uwais malam yg sama.



gambar,hanin nyenyak d sblhnya steam camomile




Mama decide untuk tidak pergi ke klinik, buat home treatment. walaupun agak lambat proses pemulihannya tapi alhamdulillah dapat sikit sebanyak tambah pengalaman. Hati ni tiba-tiba mengalami konflik, 'betul ke keputusan tak gi klinik ni?'. untuk menghapuskan kacau bilau, mama singgah laman-laman web yg berkaitan dengan home remedies. terjumpa pulak artikel


ni,
tambah yakin. Tapi, untuk meneruskan pendirian inni, ada HARGA yang perlu dibayar...hihi.


malam ni, kak syarifah atau mesranya kak pah dan
ust syed hilmi ajak datang rumah, Hanin kelihatan

lebih ceria,berlari berjalan bermain dan!

ber'buang air besar' setelah 2 hari tidak

kerana tak makan. lagi, cuba utk salin

pampers sendiri dengan masuk ke tandas

dengan stokin stokin sekali. bila angkat,

air menitik2 dari stokin. hehe comel..





balik rumah, Hanin bertambah selera makan.


selesai brsihkan diri, kami sama2 duduk bawah
kain untuk inhale wap dari air rebusan camomile.
tak lama lepas tu, Hanin muntah keluar susu
bersama Mr. Phlegm -ternakan si VI.cough.
yes! Miss Camomile yang baik hati telah menang
dalam pertaruhan dengan VI.cough.
sekarang Hanin sedang nyenyak diulik mimpi,
mungkin dgn heroinnya, Miss Camomile.



Antara ubat yg digunakan, minyak habbatus sauda (trend Opah), PILKA pati oregano dan other herbs, VICKS (sponsored by Uda), madu dan uncang teh camomile (Hanin tak berapa minum).



Di akhir penulisan ini, abi sampai ke rumah dengan hadiah istimewa untuk Hanin! tadaaa!! rahsia lagi, memandangkan Hanin tidur. to be continued...

2 comments:

Ain said...

alhamdulillah.. da sihat sikit.. malam ni jumpe ceria la sikit hanin. men boling dgn ude ye!? hehe.. :p

Uwais Amzar's Family said...

Alhamdulillah.. Wah..Haninku dah sehat? ummi masih berusaha keras buat penyembuhan untuk uwais..apa2 pun kuat bergantung pada Kuasa Pemulih dari Allah jua..amiin..

nmpak dia cam dah kurang skit...td ummi hisap hingusnya..kuar, suka sgt dia!ummi lak yg nak termuntah..tak tahanlah tgk dia tershiuk2x...

hanin tetiba dah 'membuang' tu smlm slh satunya sbb dh dapat jmp member karibnya ni kot..heh..ati ada gumbira skitla.. kih3x..
huhu..mlm ni jmp hanin ye!