Friday, May 8, 2009

one special Jumu'ah

Bismillah


salam Hanin, hari jumaat yang ini jumaat yang special as kita menyambut kelahiran seorang lagi pejuang Islam iaitu baby Aunty Syila dan Pakcik Abdullah, yang selamat dilahirkan semalam, 7 mei 2009 di hospital Essra, tempat Hanin lahir juga.

baby girl seberat 3.29kg yang sooo comel, merah dan wangi bau si kecil suci.


seawal pagi yang telah lewat skit, mama abi dan Hanin pergi ke hospital untuk ziarah baby n aunty Syila. Hanin lovely and softly kiss baby Nuha, nama telah diberi. erm...Nuha apa ya mama dah lupa aunty Syila sebut tadi.. baby Nuha ada nama tarkib.



mama and aunty Syila yang nampak tetap kuat dan sihat walaupun semalam delivery secara ceasarean


baby Nuha, little cute girl..moga jadi anak dan hamba solehah...

warm kiss from ukht Haneen..nanti dah boleh jalan main dgn kakak ye...

sebelum kita pulang, kita sempat ambil gambar2 kenangan, mengenang memori hanin dilahirkan di sini...nostalgia...cewaah



ini bilik wad mama...kali pertama mama tatap wajah Hanin dalam bilik ni..bukan dlm delivery room..sbb mama terus xsedarkan diri..letih dan terus tak sempat tengok muka hanin

next aktiviti kita menambahkan ke'istimewa'an hari jumaat yang sudah sedia mulianya dan barakahnya...kita sekeluarga masak mansaf bersama2..! atas permintaan abi yang dah lama 'idam'kan mansaf buatan sendiri..alhamdulillah nikmat, nikmat kepuasan nak letak bahan2 ikut suka kita.. bajet pun memuaskan..berbaloi makan sndri kat rumah dari makan kedai!

kuah laban = jamed+ laban baladiah

nasi beras mesir dimasak dengan samnah (ghee~uuu fat fat...even visceral fat!)

pine nut atau snuber arab sebut... sikit je sbb mahal



a>

ok, cara masaknya belum diperbaiki, semua ok cuma maybe silap 'teknik'..mungkin teknik kita tidak ke'arabiyan...kuah terlebih pekat...though ade umphhh!

hanin pun layan hingga menjilat2 pipi...





bismillahi awwaluhu wa aakhiruhu...ngeh3~
to pakcik2 and makcik2 Hanin di Msia, ada berani mau cuba ka? nnt balik Msia mama nak masakkan..hehe

4 comments:

Wan Abdul Ba'ith Izzuddin bin Wan Mustapa said...

Salam...

wahh... nak makan gak... hehe

BAYT AMZAR said...

hoho..
ha mama, jgn lupa ajar umi..masukkan dlm my resipi! hehe

BAYT AMZAR said...

oh hanin.. rindu kat adik uwais ye.. br baca msg tadi..hihii..insyaAllah ptg ni kita jmp kt umah baby baru ek!

Ain Allen said...

hoo... x gi lagi tgk baby nuha tu. huhu.. nantilah insyallah.. :D hmm.. mansaf dah siapp eh.. nanti msk dpn ain plak eh.. hehe